måndag 14 december 2009

Julmarknad i Provence.

Igår på luciadagen var vi på julmarknad i Lorgues. Vi brukar vara där på vanlig marknad med nu var det jul. Det var en kall dag runt 8 grader och det blåste en del del. En typisk dag för julmarknad.


En del undrar om man kan få julkänska här i Frankrike och det går hur bra som helst. Eftersom jag har firat åtskilliga jular utanför Sverige och i varmare länder vet jag att det går bra. Med julmusik levande ljus och en röd duk så blir det jul vart man än är.


Nu tillbaka till julmarknaden.

Tomten kom med häst och vagn och kastade ut godis och barnen fick åka med en tur.

Så var det julpynt och det var ingen skillnad mot vad man hittar i Sverige, tomtar, kransar, blomgrupper m.m.


En viktig del i de franska familjerna är julkrubban. Det sägs att i "varje" familj finns det en krubba och inte är de små heller. Här bygger man hela byar. (Åter kommer till det i ett senare inlägg.)

Här är det tillbehör till krubberna som säljs.



Mer julpynt.


Så var det uppvisning av olika slag. Vad detta skulle föreställa vet jag inte riktigt. Gående röda larver eller?



Men så kom något häftigt, älvor på styltor och vättar tror jag att det var. Det var antagligen ett teatersällskap som kom för de var mycket skickliga. Man undrar hur det går att gå på dessa gator på styltor. Jag vill inte försöka!

Det var mycket vacket att se i alla fall.


Här ett par damer i de vackra traditionella provencalska dräkter. Det är nog som våra folkdräkter men här bär man dom mycket mer, eller så har de mer fester och tillställningar här då man bär sina dräkter.



Här stämmer musikanterna upp,




och här börja de dansa.



Så var det dags för något varmat att dricka. Idag blev det vin chaud, varmt vin med nejlikor och citron och så blandar men i kanel och socker, ibland är det lite surt så det gäller att ha i mycket socker. Bertil och Bengt har fått sina glas.



Imger har fått sitt, medan Josiane och Maggan väntar på att få vad de har beställt.
Här kan man nästan säga God Jul även om det dröjer ett tag till innan det är jul.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar